Nekünk magyaroknak mindenről van véleményünk. Egyszerűen mi vagyunk azok, akik mindig tudják a tutit. Első ránézésre meg tudjuk állapítani a konkurencia honlapján, hogy mit is csesztek el éppen. Mónika showt nézünk és röhögünk, hogy miket művelnek - és megnyugszunk, hogy vannak nálunk lúzerebbek. Lehúzzuk a bulvárosodott címeket az Indexen. A véleményünk általában gyors és végzetes, de az is előfordul, hogy csak behúzott farokkal mormolunk az orrunk alá.

Persze, ez a vélemény is általánosítás. De ha csak egy kis igazság is van benne, akkor bízhatunk abban, hogy van jövője a Saját Címlapnak.

De félre a tréfát. A Saját Címlap igazából nem egy fricska akar lenni. Inkább máshogy próbálja csomagolni ezt a vélt-valós "tudjuk-a-tutit" mentalitást.

Vegyük Pétert, aki sokat tud az autós-világról. Számtalan magyar és külföldi blogot is követ a témában, a Google Readerbe is becsatornázta őket. Nemrég elindított egy blogot is, de hamar rájött, hogy egyszerűen nem tud mindenről írni, ami szerinte érdekes. És itt jön be a képbe a Saját Címlap szolgáltatás.

Péter fogja, és az összegyűjtött RSS csatornák anyagából összerakja vele a saját címlapját. Azokból, ami szerinte fontos. Neki ez a véleménye. Persze lehetnek más autós Saját Címlapok is (ő maga is nézegeti őket), de ahogy a látogatottsági statisztika mutatja, sokan kíváncsiak az ő véleményére.

 

Ilyen lehetne Péter Saját Címlapja:

 

És persze Péter véleménye is változik. Lehet, hogy reggel még a Forma-1-es Button csúcs-körei volt a vezércikk, aztán délutánra bejön valami, amit ennél fontosabbnak tart, és egyszerűen kicseréli a vezércikket. Ő a főszerkesztő - itt az van, amit ő akar.

Ilyen a Saját Címlap. Ezt fogjuk megcsinálni. És hogy mi folyik majd itt a blogon, arról nemsokára olvashatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://sajatcimlap.blog.hu/api/trackback/id/tr911010686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

schmidi 2009.03.19. 09:45:39

Egy kérdés: mi az elképzelés, egy a saját címlapon megjelenő cikk címére kattintva az eredeti tartalomra ugrunk, vagy a saját címlap rendszerén belül jelenik meg a teljes tartalom?

Az egyes tartalomszolgáltatók, akiknek a feedjét felhasználom, vajon mennyire fogják ezt tolerálni (szerzői és egyéb jogok)?

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.03.19. 14:26:07

ez miben új mondjuk a netvibeshoz és/vagy a feedlyhez képest?

Kruzslicz Anita 2009.03.19. 15:12:50

@schmidi.hu: az lesz a metódus, hogy a címlapról az eredeti tartalomhoz jut az olvasó. Persze lehetnek szerzői jogi problémák, de bízunk benne, hogy az eredeti tartalom tulajdonosa is látja az előnyét a koncepciónak, hogy így plusz látogatókat szerezhet. Ha mégis problémás, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy a saját címlap főszerkesztője ajánlót ír, és ezen keresztül jut el az olvasó az eredeti tartalomhoz.

Kruzslicz Anita 2009.03.19. 15:19:08

@tsabeeka: Ahogy mi értelmezzük, a netvibes és a feedly is alapvetően saját kezdőlap készítéséhez van. Mondjuk a netvibes-ban van megosztás funkció is, de nem ez a fő irány. (A saját címlap viszont kifejezetten a széles közönségnek felé publikáláshoz lesz, egyedi layoutokkal, dizájn-sablonok stb.) A feedly koncepciója, ahogy kivettük, az, hogy ha már használok pl. G.Readert, de zavar, hogy ömlesztve kapom a híreket, akkor ezt egyszerűen átkonvertálhatom vele egy strukturáltabb, átláthatóbb (ahogy írják: magazin-szerű) formába. A saját címlap mondhatjuk ennek a 2-nek (és még pár dolognak) az ötvözése, úgy hogy a széles közönségnek való publikálásra van kihegyezve.

schmidi 2009.03.19. 17:37:04

@Kruzslicz Anita: Köszönöm a választ!
Még két kérdés: a template-ek mennyire testreszabhatók, mennyire lehet benne saját tartalmat, pl. más oldalakra hivatkozást, esetleg reklámot elhelyezni?

Másik kérdés: hol tart a fejlesztés, mikorra várható, hogy a rendszer legalább béta állapotban kipróbálható lesz?
süti beállítások módosítása